Vader en dochters

Reactie plaatsen

Reacties

Suzanne
13 jaar geleden

Wauwwauwauw. MOOIMAN!

Fictiedossier ‘Vader en dochters’

1.  ZAKELIJKE GEGEVENS

    1. De titel van het boek is; ‘Vader en dochters’. Het boek heeft ook een ondertiteling genaamd; ‘Avonturen aan het thuisfront’.
    2. De naam van de schrijver is; ‘Martin Bril’. Hij heeft geen pseudoniem, dit is zijn echte naam.
    3. De uitgever is; ‘Prometheus’. Het jaar dat het boek is verschenen is in Januari 2008. Het aantal bladzijdes van het boek is 12

 

2.  SAMENVATTING VAN HET BOEK

Het is een boek met verschillende verhalen en onderwerpen. Het zijn kleine, korte maar vooral humoristische verhaaltjes die te maken hebben met zijn dagelijkse leven. Heel herkenbaar voor iedereen. Hij weet het leuk op papier te zetten en vooral grappig, dit maakt het zo leuk om het boek te lezen. Het gaat vooral om zijn 2 dochters. Je weet hoe ze opgroeien en hij kijkt verwonderd maar ook bezorgd naar de 2 meiden. Hij kijkt naar de toekomst maar leeft ook in het nu. De verhalen in het nu beschrijft hij in het boek. Het boek bevat 42 collumns en het thema daarvan zijn het opgroeien van zijn 2 dochters. Elke collumn bestaat uit ongeveer 2 en een kwart pagina met een paar uitzonderingen. Dit heeft te maken omdat de collumns afkomstig zijn het de volkskrant als bijlage op elke zaterdag. De titels van de collumns zijn vaak kort en krachtig en je weet gelijk wat het onderwerp is. Toch komt er altijd wel iets verassends uit de collumns. De titel bestaat vaak uit 1 woord. Een collumnist schrijft vaak uit ik-vorm. De collumns zijn geschreven rond 2001-2007. Wat ik zelf een heel leuk verhaal vond was ‘Film’.Martin vindt dat het dagelijkse leven toch een beetje op een film lijkt. Maar ook weer niet. Zou het zo leuk zijn als dat het klinkt?Het is een  doodnormale doordeweekse dag. Met ze vieren (Man, vrouw en de 2 dochters) zitten ze aan tafel. De ene dochter smeert haar brood en de ander is aan het leren voor haar biologie toets. De oudste dochter vraagt; ‘Waardoor wordt het oog omhuld?’. Niemand wist het, of niemand luisterde. ‘De harde oogrok,’ antwoorden ze zelf. Ondertussen at ze stukjes cracker. ‘En waardoor wordt wit in je oog veroorzaakt?’. Niemand wist het, iedereen luisterde. ‘Door de harde oogrok,’ antwoorden ze weer zelf. Hij beschrijft de situatie thuis en dan luidt er weer een vraag; ‘Hoe heet de holle ruimte achter het hoornvlies?’. ‘Oogrok,’ zei de jongste dochter met haar mond vol. Ze wilde grappig zijn. ‘De voorste kamer,’ verbeterden de zus. Moeder doet de boterhammen in de bakjes van de kinderen. ‘Ik heb een toets vandaag, biologie, over het oog en het oor,’ zei de oudste dochter weer. Ze is elf jaar en wordt al groot. Vader vindt het snel gaan. Vragen worden weer gesteld en de situatie wordt beschreven. Uiteindelijk komt hij tot de conclusie; De werkelijkheid van het gezinsleven is toch heel iets anders dan een film, maar soms scheelt het weinig.

Martin Bril verteld vooral over de omgang met zijn kinderen maar vooral de liefde voor hen, en dat komt hier goed naar voren:

OPVOEDING.

Met Sinterklaas kreeg 1 van de dochters een Nokia mobiel. Precies die ze wou. Maar Nokia had saaie ringtones, deze had iedereen. In de Hitkrant had ze wel een leuke gezien. Je hoefde alleen maar te smsen naar het nummen, en klaar is kees. Maar hoe vaak ze ook smsten, er kwam geen plaatje terug. Het beltegoed daalden wel. Van de 20 euro bleef nog maar 7 euro 20 over. Volgende dag hadden ze al een nieuw telefoon hoesje gescoord maar zien dan ook gelijk een veel beter toestel liggen. Martin Bril denkt aan een artikel dat hij in het NRC had gelezen. Dit artikel ging over gevaren en misleiding.

LEGO

Martin Bril denkt terug aan de tijd dat hij het lego speelgoed heeft gekregen. Een mooie herinnering is dat hij de legoblokjes aan zijn tong kon vastzuigen. Maar er is rommelmarkt. En zijn dochters willen de lego gaan verkopen op de rommelmarkt. Martin ziet dit niet zitten. Als hij even later kijkt naar het speelgoed dat wordt meegenomen naar de rommelmarkt blijkt dat de lego er niet bijstaat. Gelukkig ze hebben geluisterd.

DERTIEN

Martin Bril zit op het terras met een oude vriend. Al kletsend ziet hij in een keer zijn dochter voorbij rijden. Ze is dertien. Ze fietsde zomaar voorbij. Schooltas onder de snelbinders, handtas aan het stuur, druk in gesprek met een vriendinnetje dat naast haar reed, maar ondertussen was ze ok nog geconcentreerd op het verkeer. Martin Bril besefde later ineens dat de levens zich zo kruizen. De dochter deed  haar dingen, en Martin deed zijn dingen. Soms overlappen de 2 levens van vader en dochter. Het hoeft niet, maar het gebeurd gewoon. En dat is bijzonder, een klein beetje glimp opvangen in het wereldje van je dochter.

PARIJS

Met het hele gezin zijn ze op vakantie naar Parijs. Man, vrouw de 2 dochters en de hond niet te vergeten. Aangekomen in de stad gaat vader met de 2 dochters shoppen. Ze drinken wat op een terrasje maar algauw zien ze een leuk truitje. Winkel in, en de keuze is gemaakt. Martin staat in de rij om afterekenen. Maar is dan al gauw zijn dochters kwijt. Hij loopt naar buiten, loopt de straat door vol met winkels en gaat op de hoek staan wachten. Al gauw komen zijn dochters eraan. 'Pap, kom mee,' riep de jongste, 'we hebben een heel leuk truitje gezien, voor mij!' En natuurlijk ging Martin mee. Ook dol op verleidingen.

NAAKT

Ook dit vind ik een ontzettende humoristische collumn. Hierin beschrijft hij dat hij graag half naakt door zijn huis loopt. Alleen de kinderen zijn het hier niet mee eens. Ze noemen het 'aanrandend'. Als hij een keer alleen met een onderbroek door het huis loopt, schreeuwen de kinderen al ;' Ieuw mam, hij heeft weer niets aan'. Ik heb wel wat aan denkt Martin dan. Een onderbroek. Een witte onderbroek, en schoon natuurlijk, want stel je voor..

Mevrouw Bril zegt dat hij zijn badjas aan moet doen. Hij noemt het zijn ' kankerjas', deze droeg hij in de tijd dat hij in het ziekenhuis lag. Martin voelt zich als een gevangene in zijn eigen huis.

 

3OVER DE AUTEUR

Het boek wordt geschreven door Martin Bril. Hij is geboren op 21 oktober 1959 in Utrecht. Hij  is vader van 2 dochters en heeft een vrouw. Samen met hen woont hij in Amsterdam.  Hij schreef columns voor de volkskrant en vertelde daarin gebeurtenissen die hij mee maakten. 

Hij was alcohol, coke, gok en seksverslaafde. Door succes heeft hij weten af te kicken van alcohol en cocaïne. 

In 2001 kreeg Martin Bril darmkanker. Hij verzwakte maar wist zich weer erboven op te komen. Totdat ze in 2008 slokdarmkanker bij hem constateerden. Hij takelden als maar meer af en hij overleed helaas op 22 april 2009 op 49-jarige leeftijd. 

4.  OVER HET BOEK

  1. Op de voorkant van een boek staat een foto met daarop afgebeeld Martin Bril en zijn 2 dochters. De foto laat zien om wie het boek draait. Hij vertelt gebeurtenissen die hij heeft meegemaakt met zijn dochters en daarom sluit het erg goed aan bij zijn verhalen.
  2. Het is niet duidelijk of het boek aan iemand is opgedragen maar ik heb wel een beetje een vermoede. Martin Bril is al eens in 2001 ziek geweest en kon toen dood gaan. Ik denk dat hij dacht, voordat het te laat is, schrijf ik verhalen op die ik met mijn dochters meemaak. Zodat zij later terug kunnen lezen over de gebeurtenissen met elkaar. Vooral uit liefde voor zijn dochters. Daarbij waren deze verhaaltjes columns in de Volkskrant. Dus misschien de columns voor de Volkskrant maar het boek voor zijn dochters.
  3. De plaatsen in het boek zijn over het algemeen dagelijkse plekken. Zoals thuis maar ook op straat en op vakantie in New York. Ik denk dat hij niet perse heeft gekozen voor een plek waar hij over schrijft. De dagelijkse dingen gebeuren gewoon en daar hoef je niet een plek voor uit te zoeken. Er overkomt hem iets, dat kan leuk zijn of niet, en dan schrijft hij het op.
  4. Het perspectief is geschreven vanuit Martin Bril zelf. Je weet hoe hij over dingen denkt en wat hij daarmee doet.
  5. De verhalen sluiten vaak met gesloten eindes. Je weet vaak hoe het afloopt.

 

5.  LEESERVARINGEN 

a.  Onderwerp

Het boek spreekt mij erg aan. Vooral zijn dochters komen er telkens in voor. Het zijn kleine, korte gebeurtenissen die hij op papier zet maar dan op een humoristische manier. Hij weet van ‘normale’ gebeurtenissen iets lolligs te maken. Daardoor kijk je wel anders tegen het leven aan. Je kunt boos worden om dingen of er om gaan lachen, het positief inzien en door gaan met waarmee je bezig was. Hij verteld het verhaal een beetje oppervlakkig, maar goed genoeg om het leuk te vinden. Hij heeft ontzettend veel zelfspot. Iets waar mensen zich voor schamen, bijvoorbeeld het verhaaltje dat staat op de achterkant  van het boek, het neuspeuteren, verteld hij aan heel Nederland. Iets dat andere nooit zouden doen. Dan moet je toch wel lef hebben vind ik! 

b.  Gebeurtenissen

In het boek zijn zeker genoeg gebeurtenissen waardoor het je blijft boeien. Het gaat vooral om de gedachtes en de gevoelens van Martin Bril. Je weet hoe hij over bepaalde dingen denkt en dat is interessant. Vooral het verhaal Sint-Maarten vond ik bijzonder. Hij wist het zo goed te beschrijven. Je weet op dat moment goed hoe hij over dingen denkt. Er komen veel gebeurtenissen in terug die je herkent, het is het dagelijkse leven dat hij zo goed weet te omschrijven.  

c.   Personages

De hoofdpersoon gaat zeker voor mij leven. Ik kan me goed verplaatsen hoe hij denkt over dingen en kan daar erg om lachen. Doordat hij alles zo goed weet te relativeren is hij voor mij een voorbeeld van iemand die genietend door het leven gaat en overal een lolletje van inziet, een erg goede eigenschap vind ik dat. Hij beïnvloed me daar wel mee omdat je tegen dingen op een andere manier aan gaat kijken. Het zet me daarmee zeker aan het denken! 

d.  Bouw

Ik vind dat de opbouw van het boek erg logisch is omdat het te maken heeft met tijd. Het zijn gebeurtenissen van de afgelopen jaren en daarom heeft hij het zo vast op een rijtje gezet. Als het verhaal begint is de jongste dochter 7 jaar, als het verhaal eindigt is zij 13 jaar. Het verhaal bevat geen tijdsprongen maar wel een terugblik op zijn verleden. Het gaat over de lego die de kinderen willen verkopen. Maar dat wilt hij niet, hij beschrijft in het verhaal hoe hij de lego heeft gekregen. Dat is ook niet nodig want zo is het verhaal ook mooi, het zou niets aanvullends hebben. Het boek eindigt met een verhaal dat ‘Carrière’ heet. 

e.  Taalgebruik

Ik vind dat het verhaal niet lastig is om te lezen. Het heeft geen moeilijke woorden waar ik niets van begrijp, het is gewoon goed en begrijpbaar Nederlands. Het bevat wel veel gesprekken. Voornamelijk met zijn dochters, ik vind dat leuk om te lezen!

 

6.  VERWERKINGSOPDRACHT

Voor mijn verwerkingsopdracht ga ik een fotocollage maken. Hierbij zou ik uitleggen waarom ik voor die foto’s heb gekozen. Helaas pakt de foto's niet doordat waarschijnlijk de foto's een te groot bestand hebben. Daarom heb ik het document al naar mevrouw Owel gestuurd met daarin de bijlage. Ik heb hier wel de tekst die bij de foto's horen: 

Ik heb voor deze foto gekozen omdat op deze afbeelding te zien is om wie het draait. Martin Bril schrijft het boek en hij is afgebeeld met zijn 2 dochters, waarvoor hij waarschijnlijk dit boek heeft geschreven.

 Ik denk dat Martin Bril dit boek uit liefde heeft geschreven voor zijn dochters, daarom dit hart. 

Ik heb gekozen voor afbeelding van het huis omdat hier de verhalen zich het meest afspelen. 

Ik heb in mijn samenvatting een klein verhaaltje beschreven dat zich afspeelde thuis, aan het ontbijt. Van daar een foto van het ontbijt. 

Ik heb voor het 5e plaatje een lachende smailey gekozen. Iets wat ik heel goed in het boek naar voren zie komen is het relativeren van de werkelijkheid. Hij bekijkt het positief, en dit wou ik beschrijven met een smailey die lacht. Bekijk het positief en zie het leven als een lolletje! 

Op deze afbeelding zie je iemand die in zijn neuspeuterd. Dat werd ook beschreven op de achterkant van het boek. Martin bespaard een discussie met zijn dochters en gaat er niet meer op in. Mensen zouden zich hiervoor schamen, maar Martin doet dat niet, hij zet het op de achterkant van zijn boek. Grappig is dat! 

New York. Hier gaat Martin met zijn dochter heen omdat ze naar de middelbare school gaat. Een ontzettend grappig verhaaltje weet Martin hierover op te schrijven. 

Kerst. Een gezellig periode met de familie bij elkaar. Maar toch ontstaat er een discussie. De dochters willen een rendier want iedereen heeft er een. Behalve zij. De buurman hangt nog meer lichtjes en nog meer versiersels op en uiteindelijk kan Martin er niet meer omheen. Aangekomen bij het tuincentrum blijken de rendieren verkocht te zijn. Wat een tegenvaller.

 IK VOND DIT EEN ONTZETTEND LEUK BOEK OM TE LEZEN, VOORAL DE HUMOR EN HET RELATIVEREN SPRAK ME ERG AAN!